A napenergia, mint befektetés

Lassan már két éve tartok kézműves kurzusokat az otthonomban. Többféle dolgot is tanítok, van amihez képesítésem is van, van amit pedig saját erőmből tanultam meg az évek alatt. A képzéseim egyaránt szólnak gyerekeknek és felnőtteknek is. Miután három gyerekem is született, két éves szünetekkel, valahogy nem éreztem késznek magam arra, hogy vissza menjek a munkába. Úgy gondoltam, hogy elég nagy a nappalink ahhoz, hogy elkezdjek egy saját, apró kis vállalkozást.

Na de hogy is kell elképzelni egy ilyen alkalmat az otthonomban? Általában 6-8 személy érkezik hozzám hetente több alkalommal is, másfél/két órára. A vízmelegítő folytonos használatban van, mindenkit ellátok teával. A ragasztópisztolyok nem férnek be egyszerre a hosszabbítok kígyózó soraiba. Gyakran scannelünk, xeroxolunk, különböző anyagokat melegítünk a mikrohullámsütőben, mindenki külön, saját olvasólámpát használ, zenét hallgatunk, telefont töltünk és a többi szükséglet. Több éves tapasztalatom volt, már a gyerekeim születése előtt is ezekben a dolgokban, de arról valahogy megfeledkeztem, hogy az áram is pénzbe kerül. A kurzusok árát úgy számoltam ki, hogy a nyersanyagot biztosítani tudjam és még egy kevés nekem is maradjon, hiszen mint minden ember, én is pénzt próbálok keresni. De sajnos az a rész, ami nekem kellene maradjon, folyton a villanyszámla kifizetésével párolog ki a kezemből.

Sokat gondolkodtam és tanakodtam az ismerőseimmel azon, hogy hogyan tudnám megoldani a helyzetet. Az egyetlen biztos tudás, ami a birtokomban volt az az, hogy nem akarom megdrágítani a képzések árát, hiszen így sem engedheti meg magának bárki. Abban is biztos voltam, hogy több órát nem tudok bevállalni, hiszen a saját családomra is szánnom kell az erőmből. Ráadásul több óra több áramfogyasztást jelent, úgyhogy ez nem is oldana meg semmit. Aztán az egyik tanítványom állt elő egy szuper ötlettel: fektessek be napelemekbe, hiszen az nem csak a képzéseken elhasznált áramot biztosítaná, hanem az otthonom teljes fogyasztását. A férjemnek is tetszett az ötlet, már aznap este kutakodni kezdtünk a napelem árak felől.

Nagy örömmel láttam, hogy a férjem is támogatja az ötlet és szívesen befektetne a dologba. Azonnal számolgatni kezdett, hogy hány kW-os napelem rendszerre lenne szükség ahhoz, hogy az otthonunk teljes ellátásban részesüljön. Én ezt a részt már kevésbé értettem, de maga az ötlet így is felbuzdított. Már elképzeltem, hogy hogyan fognak kinézni a tetőn a napelemek és milyen érzés lesz, amikor a szomszédok irigykedve fognak kérdezgetni róla. A férjem azonnal jelezte a honlapon, hogy érdekel minket a dolog és ajánlatot szeretne kérni. Másnap már hívták is őt telefonon és rengeteg információval látták el a napelemes rendszerről. Jövő héten lesz az első találkozónk a cég képviselőivel. Egyelőre úgy tűnik, hogy egy 5-6 kW-os rendszerre lesz szükségünk.

Ha minden jól megy, jövőre már saját árammal tudom biztosítani a kurzusokat, ami a nap energiáját változtatja át forró teává és fénnyé. Őrület, hogy mire képes a modern technológia. A napelem árak összegét messze meghaladja az, amit cserébe a napelemek adnak az otthonodnak.