Napelem rendszerekkel válaszolunk a csökkenő igényre

A kézműves szakma nehézségei

Sokszor hallom vissza a panaszkodást az emberektől arra, hogy milyen drágák a kézműves termékek. Mindenki azt mondja, hogy ő szívesen venne olyan dolgokat, amik nem a futószalagról kerülnek le, hanem valami eredetiség is van bennük, de ennyit nem engedhet meg magának. Nekem pedig, mint a hagyományos termelés egyik utolsó űzőjének, valamit kezdenem kell ezekkel a kritikákkal, mert látszik belőle, hogy a vásárlók nem értik, hogy mennyi munka és energia van azok mögött a tárgyak mögött, amit tőlem vesznek. Végül a napelem rendszerek hozták meg az a változást, amire szükség volt.

Egyszer, mikor már világos volt, hogy a helyzet tarthatatlan, olyan alacsony az igény a termékeinkre, összeültünk a munkatársaimmal, hogy kitaláljuk, hol lehet lefaragni a költségekből. Az elején nem sok új dologra sikerült rájönnünk, mert így is már szinte mindenből a minimumot engedtük csak meg magunknak, de valaki egyszer bedobott egy nagyon okos ötletet: a napelem rendszereket.

Vita a napelemekről

Eleinte nem volt világos, hogy ez miért lesz jó nekünk, de ő erősködött, hogy olvasta az interneten, hogy a napelemekkel rengeteget lehet spórolni otthon, de akár ipari környezetben is. Tekintve, hogy a mi műhelyünkbe, még ha mindent saját magunk is végzünk, és nincsenek hatalmas gyártósoraink, azért a szerszámok rengeteg energiát igényelnek, talán meg tudnánk ezt spórolni.

Elsőre persze nem tűnt jó ötletnek, hisz tudtuk, hogy a napelem rendszereket meg is kell venni, arra meg honnan lesz nekünk pénzünk? És ki tudja, hogy egyáltalán meg fog-e térülni valaha a befektetésünk? Hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, úgy döntöttünk, hogy még hazamegyünk, és mindenki külön-külön is utána néz a témának, hogy képbe legyünk.

Én is elkezdtem hát utánanézni, hogy megérné-e a mi esetünkben a napelem rendszerek alkalmazása, és elég hamar találta is konkrét számításokat arra, hogy csak évek kérdése lenne, hogy egy ilyen rendszer telepítése megtérüljön. És persze mindezt úgy számolva, hogy teljes egészében a mai bevételeink megmaradást feltételezzük – azt pedig tudjuk, hogy pont azért szeretnénk napelemekre áttérni, hogy több embert tudjunk elérni.

A napelemes rendszerek segíthetnek

A következő gyűlésen meg is osztottam a munkatársaimmal, hogy én mit találtam, és szerencsére a többiektől is hasonlóan pozitív visszajelzések érkeztek. Mindenki elismerte, hogy hasznos dolog lenne, ha az elektromos áramot nem nekünk kéne állni, hanem ingyen és bérmentve szerezhetnénk be a nap jótékony hatásának következtében. Így aztán neki is álltunk a részletek kidolgozásának.

Elkezdtünk beszélni egy céggel, akik napelem rendszerek kiépítésére specializálódtak, és láthatóan jól értettek a szakmájukhoz: a honlapukon folyamatosan új hírek jelentek meg a témában, és ajánlatkérésünkre egy nap alatt konkrét árakkal tudtak válaszolni. Azt elég hamar eldöntöttük, hogy bennük megbízunk annyira, hogy felkérjük őket a munkára, de az még hátra volt, hogy valahonnan támogatást is szerezzünk a napelemekre.

napelem rendszerekSzerencsére a megújuló energiaforrások kiaknázását mindenki fontosnak tartja már a mai világban, és nem nehéz találni olyan embereket, akik hajlandóak adakozni az ügy érdekében. Mi a polgármesteri hivatalhoz fordultunk, hogy nincs-e valamilyen olyan segítségük, amit egy kézműves manufaktúra igénybe vehet napelem rendszer telepítése céljából, és ők elég hamar találtak nekünk olyan pályázatot, amivel sokkal könnyebbé vált már a teendőnk. Így ráadásul lehet, hogy még közelebb kerül az a dátum, amikor az egész befektetés átkerülhet a pozitív tartományba.

Élet napelemekkel

A napelem rendszer beélesítésére egy olyan hetet tűztünk ki, amikor a városban nagy kézműves fesztivál van, így tőlünk se dolgozna senki se az épületben. Én maradtam csak ott felügyelni és segíteni a szakembereknek, de ahogy utólag megítéltem, nélkülem is tökéletes munkát végeztek volna. A napelem felkerült, az inverter beszerelésre került a lakásban, és csatlakozott az elektromos hálózatunkhoz is – innentől kezdve már fel tudjuk használni a napsütéses napokon keletkezett áramot, és raktározhatunk a borúsabb időkre.

Az eredmények a villanyfogyasztásunkon azonnal látszottak, és miután egyéni leolvasást kértünk, elég hamar kiderült, hogy már szinte ingyen dolgozunk. Ezek után pedig mindezt a megspórolt kiadást levehettük az árainkból, aminek elég hamar pozitív visszhangja lett. Az ember azt gondolná, hogy ha olcsóbban adjuk a termékeinket, akkor kevesebb bevételünk lesz, de a valóság nagyon más – hamar sikerült sokkal szélesebb rétegeket elérnünk, mint eddig, és a napelem rendszerünknek köszönhetően rengeteg új vásárlóra és extra bevételre tettünk szert.

A hír pedig tovább terjedt, és hamarosan azért is megkaptuk az elismerést, hogy kézműves ipar lévén a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektetünk. Természetesen ez igaz, még ha alapból nem is emiatt jutott eszünkbe a napelemek felszerelése, azt nem tagadhatjuk, hogy mi is rájöttünk hatalmas előnyeire. Így aztán hamarosan már azt is büszkén mondhattuk termékeinkre, hogy zöld energia bevonásával készültek.