A vásárból a napelem rendszerek világába csöppentem

Az egyik kedves gyerekkori barátnőm, Evelin egy kézműves portált üzemeltet. Mindig is nagyon kreatív volt, a kézügyessége, pedig egyszerűen eget-rengető. Rengeteg tárgyat képes saját kezűleg megalkotni, meghozzá tökéletes profizmussal. Ennek ellenére is sokat foglalkozik azzal, hogy igazán tökélyre fejlessze a szaktudását, így rengeteg kézműves vásárra jár, ahol ismerkedik, beszélget a termékek előállítóival, megfigyeli a technikájukat. Rendszerint én is elkísérem ezekre a vásárokra, mivel nagyon szeretem az ott lévő hangulatot, valamint ezeken a helyeken mindig nagyon jól szórakozunk a barátnőmmel.

A múlthónapban Esztergomban rendeztek egy kifejezetten jónak ígérkező vásárt, így természetesen megbeszéltük Evelinnel, hogy nekünk is ott a helyünk. Amikor megérkeztünk, csak akkor szólt a barátnőm, hogy a vásár után, be kell ülnünk, kávézni az egyik ismerősével, akivel fontos megbeszélnivalója van. Egyáltalán nem örültem a hírnek, hiszen úgy terveztem, hogy együtt, csak ketten fogjuk eltölteni a napot.

A vásár nem volt a legjobb, mivel eléggé elment a kedvem az idegennel való kötelező kávézás miatt. Kimondottan zárkózott, magamnak való ember vagyok. Nehezen alakítok ki barátságot valakivel, és nehezen oldódom fel ismeretlenek társaságában. Egyszóval borzasztóan introvertált személyiség vagyok. Akikkel egyszer viszont sikerül megbarátkoznom, azokhoz nagyon kötődőm, teszek azért, hogy a barátságunk jól működjön. De persze ezt Evelin is jól tudja, ezért is haragudtam rá, hogy a kettőnk programjába mást is beszervezett.

Hiába nehezteltem, nem tudtam a vásár után hazamenni, hiszen Evelin autójával utaztunk fel Esztergomba. Nem volt választásom, vele kellett mennem a kávézóba.

A jó hangulatú, szimpatikus presszóban Laci, Evelin régi ismerőse várt bennünket. Nekünk még sosem volt szerencsénk találkozni, de a barátnőmtől már sokat hallottam róla. Nem kérdeztem semmit Evelintől a találkozó tárgyáról, mivel egyértelműnek vettem, hogy csak egy egyszerű baráti beszélgetésről lesz szó, hiszen ritkán van lehetőségük a találkozásra, mivel Laci Esztergomban él. Ez azonban koránt sem így volt.

Ahogy megérkeztünk, a gyors illedelmes bemutatkozás, valamint a rövid általános beszélgetés után, a srác egyből a tárgyra tért, és a napelem rendszerekről kezdett beszélni. Kérdőn néztem Evelinre, aki közölte velem, hogy energiahatékonyabbá szeretné tenni az otthonát egy pályázat segítségével. Ezt a pályázatot Lacinak már sikerült megnyernie, Evelin ezért szeretett volna egy bennfentestől tanácsokat, információkat kérni.

A fickó eléggé bőbeszédű, hiszen, bár megemlítette, hogy itt, ezen a weboldalon minden információt be lehet szerezni a pályázatról, ő is mindenre részletesen kitért, így a beszélgetés végére én is a témakör szakértője lettem.

A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázat nem az idei évben indult, bár én eddig sosem hallottam róla. A 105,2 milliárd forintos keretösszeget társasházak, lakásszövetkezetek, valamint a magyar lakosság között osztják szét. Ennek a pénznek maximum a felét kaphatják meg a lakásszövetkezetek és a társasházak, tehát biztos, hogy a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásai is támogatásra kerülnek belőle. Kezdetben nem is akartam hinni a fülemnek, mivel azt hittem, hogy ez a pénz vissza nem térítendő, azonban ez sajnos nem így van. Az 500 ezer és 10 millió forint között elnyerhető összeget vissza kell fizetni, azonban a hitel 0% kamatozású. Az összeg mindenre fordítható, ami energiahatékonyabbá teszi a magyar otthonokat: napelem rendszerekre, hőszigetelésre, napkollektorokra, nyílászárók cseréjére, hőszigetelésre, fűtésrendszerek korszerűsítésére, valamint hőszivattyúk telepítésére.

Ezek az információk nagyon szimpatikusak voltak, hiszen 0%-os kamat mellett könnyű visszafizetni úgy a pénzt, hogy a belőle megvalósított dolgok által megtérül a befektetett pénz. Páldául a napelemek ugyanis a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, és nem csak annyit, amennyire a lakás elektronikai eszközeinek szüksége van, hanem egyes esetekben többet annál. A fel nem használt áram a hálózatra töltődik fel, ezért pedig a szolgáltatónak fizetnie kell. Ennek értelmében, tehát a napelem tulajdonos is energiatermelővé válik. Persze az is meglehet, hogy a kevésbé napos hónapokban, nem termelnek több áramot a napelemek, mint amennyi felhasználásra kerül, de persze az sem rossz, ha nulla forintos villanyszámla érkezik a hónap végén.

A szakemberek szerint egy profin felszerelt napelem rendszernek 8-10 éven belül meg kell térülnie. Ez tehát azt jelenti, hogy az áruk hamarabb visszajön, mint amennyi idő alatt a futamidő lejár, mivel a Magyar Fejlesztési Banknak húsz éven belül kell visszafizetni a kölcsön kapott pénzt. Ez így egyáltalán nem hangzik lehetetlen vállalkozásnak. Laci még azt kiemelte, hogy a pályázóknak mindenképpen rendelkezniük kell 10% saját forrással, ennek hiányában nem lehet elnyerni a támogatást, azonban ez nem egy akkora összeg, amit lehetetlen lenne összegyűjteni.

Ahogy mondtam, nagyon zárkózott típus vagyok, de annyira felkeltette az érdeklődésemet ez a pályázat, hogy minden gátlásomat levetkőztem, és én is becsatlakoztam a beszélgetésbe. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit is takar az, hogy csak a profin beszerelt napelem rendszerek hozzák vissza 8-10 éven belül az árukat. Nem tudtam elképzelni, hogy ilyen különbségek lehetne a szerelés tekintetében. Laci, mint aki betanulta a weboldalon közzétett információkat, minden kérdésre zökkenőmentesen tudott válaszolni.

A pasi elmondása szerint anyagilag csak a jól megtervezett napelem rendszer éri meg. A jó minőségű napelem rendszerhez szükségesek a minőségi alkatrészek, valamint a hibátlan kivitelezés. Az olcsó gyártmányú napelem rendszerek, jóval rosszabb teljesítménnyel bírnak, mint a drágább társaik, azonban a felszelésen is sok múlik. A rosszul felszerelt napelemek, lehetnek akármilyen jó minőségűek, nem lesznek majd igazán hatékonyak.

A megbízható kivitelezőn tehát nagyon sok múlik. A korrekt szakember legelőször kimegy a helyszínre, felméri a terepet. Erre főként azért van szükség, mivel ahhoz, hogy a napelem rendszer telepíthető legyen, a tetőszerkezet sok kikötésnek meg kell, hogy feleljen. A tetőnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, megfelelő, délkeleti vagy délnyugati tájulású kell, hogy legyen, valamint a tető dőlésszöge is sokat számít. Mindezek mellett arra is kell figyelni, hogy semmi ne vessen árnyékot a tetőre, valamint az elektromos rákötési pontok elhelyezkedése is sokat számít.

A felmérés során az sem mindegy, hogy milyen képzettségű szakember jelenik meg. Laci azt mondta, hogy náluk egy szakképzett villamos tervező állapította meg, hogy milyen teljesítményű és méretű rendszerre van szükség a számlák nullázásához. A fotovoltaikus rendszerek tehát személyre szabottak, az adott ház lakóinak az igényei szerint kell kialakítani őket. Ezért fontos a szakemberek aktív jelenléte a rendszer megtervezése során.

Laci elmondása szerint, az ő napelem rendszere tökéletesen sikerült, ha mi is biztosra szeretnénk menni, akkor itt, ezen az internetes oldalon kell nekünk is szétnéznünk.

A beszélgetés után már egyáltalán nem haragudtam Evelinre, sőt nagyon hálás voltam neki. Úgy döntöttünk, hogy mindketten pályázunk, Laci kimerítő beszámolója maradéktalanul meggyőzött bennünket. Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan adandó lehetőség, amit nem szabad kihagynunk. Reméljük, hogy nem hiába éltük bele magunkat és mi is a szerencsés pályázók körét gyarapítjuk majd.